Om minnen ger smärta: hur man överlever förlusten av en nära och kära

Ibland kan de mest glada och livliga minnen ge det största lidandet. Särskilt när vi förlorar en nära och kära till följd av dödsfall, skilsmässa eller brist på relationer. Vi minns lyckliga tider när vi gillade kärlek, närhet, sammankoppling, gjorde allt tillsammans och tog hand om varandra – och smärtan från förlust verkar monströs. Psykoterapeuten berättar hur man ska hantera detta.

Metod för att ta förlust

När en älskad dör hjälper metoden att ta förluster vanligtvis bra. Tanken är att utveckla en ritual eller en ceremoni som du regelbundet kommer att upprepa. Detta hjälper dig att hantera smärtan av förlust. Det finns inga regler för hur man gör detta, hur länge och hur ofta. Du kommer att försöka bestämma själv. Här är de element som kan inkluderas i ritualen.

Samma tid och plats

Regelbunden övning på samma gång och på ett ställe ger ofta bra frukter. Du kan gå till kyrkogården, på behållarens strand eller till skogen, välj en speciell plats för bön eller ta ett separat rum i huset för dessa ändamål. Ritualen kan ta fem minuter, timme eller en halv dag. Det finns inga strikta regler: prova det – och du kommer att förstå vad som hjälper dig personligen.

Ett ämne

Det är användbart att ha något till hands som kommer att påminna dig om en nära och kära: fotografering, ritning, artikel, hans favoritleksak.

Symboliska åtgärder

Tanken är att dina handlingar symboliserar den avlidens kärlek. Du kan tända ett ljus, lägga blommor på graven, spela ett visst musikaliskt verk, läsa poesi, uttala en bön eller göra anteckningar i en dagbok. Om någon annan är involverad i ritualen kan du hålla hans hand, krama eller be tillsammans.

Kom ihåg och låt minnena stanna

Ditt mål är att komma ihåg en älskad och låta dina känslor existera. Frigör utrymmet för allt: kärlek och sorg, glädje och rädsla, kul och ensamhet. Erkänna att det skadar dig väldigt mycket, sympatiserar med dig själv.

Kom ihåg att oönskade minnen kan besöka dig. Om detta händer, kör inte bort dem: Lägg märke till, namn och låt dem stanna. Detta är viktigt, eftersom obehagliga tankar försvinner bara ett tag och sedan återvänder med förnyad kraft.

Välj minnen

Vi är nästan ingen kraft över minnet. Minnen kommer och går när de vill. Ofta uppstår de i det mest inopportune ögonblicket. Och när vi vill ringa dem visas de inte. Men under sorgens ritual kan du fokusera på vissa minnen som är kära för dig. Analysera hur du vill komma ihåg en person. Kanske kommer du att vilja spara vissa händelser eller fall i ditt minne, vissa fraser eller handlingar, egenskaper hos den karaktär som du ansåg söta, personliga egenskaper som du beundrade. I det här fallet kan du avsiktligt återuppliva de önskade minnen, observera och njuta av dem.

Prata med dina nära och kära

Och det sista, men inte mindre viktigt ledtråd: en konversation med en älskad hjälper många. Kanske kommer ett sådant erbjudande att verka konstigt för dig – i slutändan lever din samtalare inte längre. Men sådana imaginära samtal hjälper till att återhämta sig mycket. Om du vill prova, prata högt eller till dig själv. Kanske kommer du att vilja chatta om gamla dagar, för att berätta för personen vad du inte hade tid att berätta vad som händer i ditt liv. Om du vill, föreställ dig att din älskade svarar.

Träning "vi stöder oss själva"

Hur man uppför dig om du attackeras av riktigt fruktansvärda minnen, mättade med rädsla i samband med hot, fara, grymhet, död, katastrof? Utför följande övning: Föreställ dig att du överförs till det förflutna, i det ögonblick då problemet hände med dig och ge dig själv stöd, som du inte hade då.

Till exempel såg Antonio, för första gången genom att utföra denna övning, mentalt nästa dag efter sin dotters död, sig själv och föreställde sig att han satte händerna på axlarna och pratade med honom lugnt och vänligt. Emily överlevde en fruktansvärd bilolycka, varefter hennes bäckenben var fragmenterade, och alla hennes ben var i ärr. I sin fantasi gick hon för fyra månader sedan, i det ögonblick då hon äntligen togs ut från en Moilly -bil och stödde sig själv i en olycka. Tröstade, höll handen i en ambulansvagn och stod vid sängen på sjukhuset.

Observera att när du gör denna övning återgår du inte till fruktansvärda händelser i ditt liv. Istället för att mentalt gå tillbaka, i det ögonblick då problemet inträffade, kommer du att överföras till en senare tidsperiod. Hitta dig själv där, ge dig själv nödvändigt stöd.

Det finns ingen "radera" -knapp i hjärnan, och vi kan inte ta bort smärtsamma minnen. Men med tiden kommer du att lära dig hur du ska behandla dig själv och låta dina https://www.spangsprocessteknik.com/let-s-get-naughty-6-games-that-will-cheer-up/ minnen existera utan att motstå det. Troligtvis kommer du att notera att de för det första började dyka upp mindre ofta, och för det andra förlorar de gradvis sin styrka.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *