İnternetten veya Sosyal Medya Üzerinden Cinsel Taciz Suçu

Failler bu tür davranışlarıyla mağduru cinsel yönden rahatsız edecek düzeyde hareket ettikleri zaman cinsel taciz suçunu işlemiş olurlar. Bu suçun tespit edilmesi ve hukuki süreçlerin başlatılması, toplumun ahlak değerlerini koruma ve bireylerin güvenliğini sağlama amacını taşır. Cinsel taciz suçlamaları ciddiye alınmalı ve mağdurların hakları korunmalıdır. Cinsel taciz suçu, bireylerin cinsel dokunulmazlığının ihlal edilmesiyle ilgili bir suç tipidir. Bu suç, cinsiyet, yaş, sosyal statü farkı gözetmeksizin herhangi bir kişi tarafından işlenebilir.

  • Hakkındaki cinsel taciz suçlamalarıyla son dönemde adından söz ettiren ve uzun yıllardır herhangi bir projede yer almayan Kevin Spacey, 12 suçla yargılanmış ve suçsuz bulunmuştu.
  • Cinsel taciz suçu, cinsel arzu ve isteklerini tatmin etmek üzere bir kimsenin başka bir kimseyi bedensel herhangi bir temasta bulunmadan rahatsız etmesidir.
  • Ancak, twitter, instagram, facebook gibi şirketler kullanıcıların IP adreslerini soruşturma makamlarıyla paylaşmamaktadır.
  • Temyiz ve istinaf kanun yollarından geçmeden kesinleşen hükmün açıklanmasının geriye bırakılması kararı kanun yararına bozma yoluna götürülebilir.
  • Sonuç olarak, Türk Ceza Kanunu cinsel taciz suçunu ve bunun iştirakçilerini ciddi bir şekilde ele almakta, failin yanı sıra bu suçun işlenmesinde rol alan veya katkıda bulunan her birey için cezai yaptırımlar öngörmektedir.

Ayrıca suçun faili veya mağduru aynı cinsiyetten kişiler de olabilmektedir. Mağdurun medeni durumu, ya evli olması ya da bekar olmasının bu suç açısından bir etkisi bulunmamaktadır. Cinsel taciz suçunun mahkemede ispat edilmesi sürecinde, tanık beyanları yalnızca adli işlemlerde değil, aynı zamanda suçu aydınlatmada da önemli bir unsur olarak karşımıza çıkar.

Cinsel Taciz Suçu, Şartları ve Cezası Nedir? (TCK madde

Olağan Şüpheliler, Amerikan Güzeli ve House of Cards gibi yapımlarla tanınan Kevin Spacey, onlarca cinsel taciz suçlamasıyla karşı karşıya kalmış ve kariyeri bitme noktasına gelmişti. Taciz davalarından beraat eden Spacey, milyonlarca dolar borcu olduğunu ve evine haciz geldiğini canlı yayında anlattı. Mağdurun geçerli olan rızası hukuka aykırılığı ortadan kaldırır. Mağdur rızayı verirken ehil olmalıdır yani akıl hastalığı ya da yaş küçüklüğü durumlarında geçerli bir rızadan bahsedemeyiz. Rıza mağdurun ikrarı ile verilebileceği gibi toplanan delillerle zımni rıza olarak da kabul edilebilir. Olay tarihinde 15 yaşını doldurmamış mağdurun rızası hukuken geçerlidir.

Suçun şikayete tabi olması, mağdurların adalet arayışında aktif bir rol oynamalarını gerektirir. Ancak, suçun daha ağır hallerinde yasalar, mağdurun sessiz kalması durumunda bile olaya müdahale etme ve cezai takibat başlatma yetkisini yetkili makamlara verir. Bu sayede cinsel taciz suçları daha etkin bir biçimde önlenmeye ve cezalandırılmaya çalışılır. Cinsel taciz vakalarının büyük bir kısmı mağdur ile fail arasında özel bir alanda yaşandığı için görgü tanıkları nadiren bulunur. Çoğu taciz olayı görgü tanıklarının olmadığı ortamlarda gerçekleştiğinden, mağdur kendi ifadesiyle suçu ispatlamak zorunda kalabilir.

Diyarbakır’da büyük yangın! Yerleşim yerlerine de sıçradı… 6 ölü, 9’u ağır 43 yaralı

Cinsel taciz suçunun basit durumunda fail, 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası veya adlî para cezasına çarptırılır. Eğer söz konusu suç belirli ağırlaştırıcı koşullar altında gerçekleşti ise, bu nitelikli hali teşkil eder ve fail 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Hükümlü sıfatını alan kişiye yönelik mahkeme kararı sonrasında infaz süreci başlar.

  • Tanığın ifadelerinde istikrar bulunması, mağdurun iddialarını destekleyen beyanlar dikkate alınacaktır.
  • Bu suçla ilgili olarak mağdurların haklarının bilincinde olması ve gerekli durumlarda hukuki süreci başlatması önem arz etmektedir.
  • Cinsel taciz, kişinin vücut dokunulmazlığına fiziksel müdahalede bulunmadan gerçekleştirilen, ancak cinsel anlamda rahatsızlık veren sözlü veya bedensel hareketleri ifade eder.
  • Dolayısıyla cinsel taciz suçu bakımından kısa süreli hapis cezasına hükmolunması halinde hapis cezasının adli para cezasına çevrilmesi mümkün olmaktadır.
  • Cinsel tacize uğrayan her birey, hukuk önünde haklarını arayabilir ve suçun faillerine karşı cezai işlem başlatılmasını isteyebilir.
  • Kimliği belli veya belirlenebilir hesaplar, cihazlar veya uygulamalar üzerinden yapılan cinsel tacizlerin ispatı kolaydır.

Bu gibi durumlarda yetkili makamlar, yani savcılık veya mahkeme, https://www.roscasaresbasket.com/ öğrendiği anda re’sen soruşturma ve kovuşturma işlemleri başlatabilir. Cinsel taciz suçu, mağdurun hukuki korunması açısından önemli bir suç kategorisidir. Genel kastın yanı sıra ayrıca özel kast olarak cinsel amaç da aranmaktadır.

Suçların İçtimai

Bu nedenle ciddi bir suç kapsamında değerlendirilir ve kanunlarla caydırıcı cezai yaptırımlara tabi tutulur. Hâkim davranışın cinsel amaçlı olup olmadığını somut olayın özelliğine göre takdir edecektir. Yargıtay failin mağdur istemediği halde ısrarla arkadaşlık teklif etmesi,” evli olduğunu bildiği katılanı telefonda birden fazla arayıp, konuşmanın birinde de “müsait misin, ben sizin hayranlarınızdan biriyim” demesi, eylemlerinin cinsel taciz suçunu oluşturduğunu kabul etmiştir. Cinsel taciz kavramının, doktrinde değişik şekillerde tanımlandığı görülmektedir. Cinsel taciz teşkil eden eylemler sözle, yazıyla veya davranışla işlenebilir. Burada söz, yazı ve davranışın cinsel amaçlı olarak yapılmış olması aranır.

  • Dolayısıyla, mağdurun aktif olarak suç duyurusunda bulunması gerekmektedir.
  • Olağan Şüpheliler, Amerikan Güzeli ve House of Cards gibi yapımlarla tanınan Kevin Spacey, onlarca cinsel taciz suçlamasıyla karşı karşıya kalmış ve kariyeri bitme noktasına gelmişti.
  • Bu nedenle mağdurun rızası, bu suçta hukuka aykırılığı ortadan kaldırır.
  • Cinsel taciz suçu, bir kişinin cinsel dokunulmazlığa karşı onayı olmayan bir eylemde bulunması ile işlenen bir suçtur.
  • Mahkeme suçlunun kişiliği, sosyal ve ekonomik durumu, yargılama sürecinde gösterdiği pişmanlık ve suçun işlenmesindeki özellikler vb.
  • Cinsel taciz suçunun oluşumu açısından failin cinsel amaç güttüğünün sabit olması gerekir.

Psiklog Tansu İlker, vücut dokunulmazlığına yönelik işlenen suçların büyük bir bölümünü kapsayan tacizi ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden kaynaklanan yansımalarını, Cumhuriyet’e anlattı. Ceza Hukuku alanında avukat uzmanlığının kazanılması için avukatın Ceza Hukuku alandaki davaları takip etmesi, Ceza Hukuku seminerlerine katılarak, hukuksal olarak yargı içtihatları ve güncel Ceza Hukuku ile ilgili yargıtay kararlarını takip etmesi gereklidir. Ceza Hukuku alanındaki suç sayısı oldukça fazla olduğu için; Ceza Hukuku Avukatı uzmanlık gerektiren bir alandır. Şikâyet hakkını bizzat kullanan çocuk ile kanuni temsilcisinin iradesinde çelişki olması halinde, mağdurun iradesi dikkate alınır.

Cinsel Taciz Suçu

Neticesi sebebiyle ağırlaşmış cinsel taciz suçu nedir diye bakıldığında ise TCK m. 105 ile ayrıca neticesi sebebiyle ağırlaşmış cinsel taciz suçu düzenlenmektedir. Cinsel taciz suçu, serbest hareketli bir suç olup sözlü, telefonla, internet üzerinden, gözle, el hareketleri ile vb. Sözle, beden diliyle veya her türlü iletişim aracıyla gerçekleştirilen, kişinin cinsel özgürlüğünü ihlal eden ve rızasına dayanmayan cinsel içerikli davranışlara cinsel taciz denmektedir.

  • Cinsel taciz vakalarının büyük bir kısmı mağdur ile fail arasında özel bir alanda yaşandığı için görgü tanıkları nadiren bulunur.
  • Ceza hukukuna göre “mesajla cinsel taciz” eylemi, cezalandırılabilir bir davranıştır.
  • Vasi, eğitici, öğretici, bakıcı, koruyucu aile ya da sağlık hizmeti sunanların veya koruma, bakım, gözetim yükümlülüğü olan kişilerin cinsel tacizde bulunması.
  • Genel kastın yanı sıra ayrıca özel kast olarak cinsel amaç da aranmaktadır.
  • Ancak, davaya devam etmek konusunda kararlı olan mağdur, suçun işleniş şekli ve şüphelinin eylemleri nedeniyle adalet sistemi içinde korunabilir.

Herhangi bir cinsel taciz olayında mağdur, olayı adli makamlara bildirmekle yükümlüdür ve kanun önünde haklarını arama imkanına sahiptir. Kişinin onurunu, şerefini ve cinsel değerini zedeleyen veya kişiye utanç veren, cinsel istenmeyen ilgi ve yaklaşımlar bu suç kapsamındadır. Cinsel taciz suçunun temelinde, kişinin rıza göstermediği, istemediği ve cinsel yönelimini ya da tercihlerini ihlal eden eylemler yatmaktadır. Bu suç, cinsel dokunulmazlık kavramını koruma altına alarak, kişilerin özgürce ve güvende hissedecekleri bir ortamın sağlanmasını amaçlar. Cinsel taciz suçu, bireylerin cinsel serbestiyetini koruma altına alır ve bu tür saldırılara karşı yasal yaptırımlar getirir.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *